Защо е така и по колко да консумираме
Снимка: Shutterstock
То има прекрасен вкус, но и влияе изключително благоприятно на организма в този труден за него период – зимният сезон. За какаото говорим – продуктът, който британски учени определиха като най-полезен в студеното време.
Според отчет на Европейската агенция по безопасност на хранителни продукти за поддържане на човешкото здраве е хубаво да се консумира всекидневно не по-малко от 2,5 грама какао на прах или 10 грама черен шоколад, в който има по-високо съдържание на какао.
Според анализаторите от Университета в британския град Рединг консумацията на какаова напитка стимулира развитието на добри бактерии и намалява възпаленията в червата, а това е добра предпоставка за увеличаване на имунитета и за успешна борба на антителата с патогените.
Противовъзпалителните способности на какаото обаче не са единствената полза от него – специалистите го ценят най-вече за неговата способност да въздейства на нервните клетки.
Чаша какао на ден подобрява работата на нервната система, като помага на невроните да се възстановяват и да се свързват с мозъка. Той е силно потърпевш от всекидневния стрес, а зимата със своята тъмнина и студ се оказва сериозен стрес за човешкия организъм.
Какаото подобрява настроението и подобрява съпротивителните сили на тялото срещу депресията, както и срещу заболяванията като цяло, защото в него има много магнезий, а той помага да се справим с напрежението, отпуска мускулите и подобрява съня.
Хората, които пият редовно какао, има два пъти по-малка вероятност да развият диабет или сърдечни заболявания. Защото тази напитка съдържа флавоноиди, които регенерират митохондриите - енергийните центрове на миокардните клетки и скелетните мускули.
Благодарение на консумацията на какао през зимата се увеличава еластичността на кръвоносните съдове, кръвопотокът се подобрява, както и кръвоснабдяването на мозъка.
Особено ценна в какаото е съставката епикатехин. Специфичният флавоноид, който се открива също в зеления чай и червеното вино, подобрява мозъчното кръвообращение и краткосрочната памет. Това е особено важно, тъй като и предишни изследвания доказват, че какаовите флавоноиди могат да възстановят загубата на памет, породена от напредването на възрастта и на практика да подмладяват мозъка.
Епикатехинът е вид антиоксидант, който също така понижава кръвното налягане, намалява и нивата на холестерол и захар в кръвта, което пък намалява риска от инсулт.
Все пак, трябва да се направят някои уговорки: учените подчертават, че всичко това не важи за какаото в обикновен шоколад, защото в него има много други добавки. И отбелязват, че прекаляването с консумация на какао също не се препоръчва, тъй като може да раздразни жлъчката и стомашната лигавица, а също така и не е подходящо при бъбречни оплаквания.
medikforum.ru, адаптация Марина Атанасова
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари